Yksi hyvinkin kiistelty aihe on tarhaus ja loimitus. Itse tykkään, että ponit saavat olla pitkään ulkona, eikä niiden tarvitsisi koko päivää seistä sisällä. Meillä ponit menevät ulos aamuisin kahdeksan aikaan, lomapäivinä vähän myöhemmin. Sisään ne tulevat sitten vähän säästä riippuen. Kun tulen koulusta, olen kotona puoli neljän aikaan, ja yleensä teen niin, että heitän poneille päiväheinät ulos ja siivoan tallin. Sen jälkeen, eli noin viiden aikoihin otan ne sisälle. Jos on huono sää, eli sataa räntää tai tosi paljon lunta tai sitten on oikeasti kova pakkanen, niin ponit tulevat sisälle heti kun pääsen koulusta. Vastaavasti jos on hyvä sää, ne saattavat olla pidempäänkin ulkona (nämä tarhausajat ovat siis nyt ne, minkä mukaan mennään talvisin, kesäisin ovat pidempään ulkona). Ratsastuksethan yleensä jäävät sitten illalle, mutta jos mennään lenkille jo aikaisemmin, niin käydään illalla vielä pieni kävelylenkki, jotta ei tarvitsisi niin pitkään seistä karsinassa ja jäykistyä.
Mielestäni on sitä parempi mitä enemmän tilaa poneilla on ulkona. Meidän tarhoistahan kaksi on aika isoja, ja yksi sitten semmoinen pieni ponitarha. Itse tykkään niistä tosi paljon, koska ne eivät ole mitään neliönmuotoisia, hiekkapohjaisia postimerkkitarhoja, vaan luonnollinen ympäristö, missä on puita ja "mäkiä", tai siis niin ettei kaikki vaan ole tasaisella maalla. Niissä on poneilla jotain tekemistäkin. Tosin eipä se hiekkapohja kyllä silloin pahimpina muta-aikoina olisi yhtän pahitteeksi... Mutta se on kaikista ihaninta, että Anni pystyy olla irti pihalla, ja mennä minne haluaa. Välillä poni seisoskelee tyytyväisenä tarhassakin. Se on aina niin onnellisen näköinen kun saa olla vapaana, että siitä tulee aina vaan hyvä mieli!
Loimitus tehdään ponin mukaan. Nasu on aika herkästi paleleva, ja sillä on aina kun menee pakkasen puolelle, niin toppaloimi päällä. Jos on yli -20, niin toppaloimen alle laitetaan joko fleece tai tallitoppis. Sisällä poni on yleensä ilman loimea, mutta kovimmilla pakkasilla tai jos tallissa on viileämpää niin sielläkin pidetään loimea. En kumminkaan tykkää pitää ponilla ihan koko aikaa jotakin päällä, vaan pyrin että saisi olla ilman loimea ainakin jossain välissä.
Anni taas on aivan Nasun vastakohta. Sillä on pitkä, tuuhea ja paksu talvikarva, joten sitä tarvitsee loimittaa aika vähän. Pääasiassa poni on ilman loimea, mutta jos tulee kovat pakkaset tai sataa niin sitten sillekin pitää laittaa loimi. Myös, jos ratsastaessa tulee hiki, niin sen jälkeen laitetaan aina joku loimi päälle.
Jalkojen hoito on Nasun tulon jälkeen ollut aika tärkeä asia. Sillä on kumminkin ollut jalat kipeät välillä, joten niitä pitää hoitaa aika paljon. Aluksi käytettiin ihan vaan linimenttiä, mutta se piti lopettaa, koska ponin jalat ovat niin herkät että karvat lähtivät melkein kokonaan pois ja muutenkaan ei sopinut yhtään. Eikä linimentti ole kovin tehokastakaan. Talvella otettiin käyttöön lumi+muovipussi-menetelmä, ja niitten jälkeen sitten lämpimät pintelit villasukkien kanssa. Joo, se toimi ihan hyvin, mutta oli tosi ärsyttävä ja vaikea laittaa jalkoihin. Siispä siirryimme tähän nykyiseen menetelmään. Nyt meillä on superhyvät Finntackin kylmä patjat, jotka siis pakastimessa jäädytetaan ja sitten jalkoihin. Niitä pidetään 20-30min ja sen jälkeen laitetaan Back on Trackin-tarrapatjat. Tämä on ollut iha superhyvä menetelmä ainakin tähän asti :)
Ruokinta meillä on vähän semmoinen välimuoto. Ei mennä ihan luonnonmukaisella kauraa+heinää, mutta ei ihan niinkään, että syötetään miljoonasta pikkupurkista vitamiineja ja lisäravinteita. Meillä on tällä hetkellä käytössä "päärehuina" kaura (1) sekä Racing progress (2), joita tulee kumpaakin puoli litraa aamulla ja illalla. Aamuisin ponit syövät myös kivennäistä (3). Nyt tosin, kun ollaan nämä syötetty loppuun, niin vaihdetaan Racingin Perfect mixiin (4): Myslityyppinen täysrehu hevosille ja poneille. Racing Perfect Mix on hiutaloitua maissia sekä porkkanaa sisältävä erittäin maittava täysrehu sekä hevosille että poneille. Rehu sopii myös herkkämahaisille ja nirsoille hevosille. Eli täydellinen meidän nirsolle Annille ja herkälle (myös vatsastaan) Nasulle ;)
Lisäksi molemmat ponit syövät päivittäin turvotettavat mössöt. Nasulla on pellavarouhetta, ja Annilla Irish Mash-mysliseosta. Niihin sitten lisäillään muutamasta pikkupurkista biotiinia, be-vitamiinia ja kuureittain rautaa. Kesäisin käytössä on myös elektrolyytti.
Annin kanssa ruokinta on aina ollut pieni ongelma. Se on koko ajan meillä ollessaan ollut aika huono syömään, sekä kyllästynyt ruokiin tosi helposti. Vaikka sanotaankin, että ruokinta kannataisi pitää samana mahdollisimman pitkälti, niin ponin kanssa pitää aina välillä tehdä muutoksia, jotta se syö kaiken. Tällä hetkellä itseasiassa ollaan kyllä menty aika pitkään samalla ruokavaliolla, ja ei ole vielä ainakaan ollut mitään ongelmaa. Välillä teen Annillekin mashin sijasta pellavamössön, mutta nuo kaura ja progress ovat kyllä maistuneet hyvin jo pitkään!
Omasta mielestäni ponien pitää saada elää mahdollisimman luonnonmukaista elämää, niin ulkoilun, hoidon kuin ruokinnankin suhteen.
Tää oli hyvä!! :D ihana blogi teillä, ponitki on niin söpöjä että! :) Voisitko joskus postauksiin tehdä ponien viikkosuunnitelman/mitä on minäkin päivänä tehty? ja sitten sun aikataulut postaus (eli kirjoitat aina mihin aikaan teit mitäkin, kuvat plussaa!)
VastaaPoistakiitos!:)) aikataulupostauksen olen jo tehny, tuota toistakin voisin harkita:)
PoistaTää oli tosi kiva postaus! :) Ite oon kans aika samoilla linjoilla ponien hoidossa/ruokinnassa. Meilläkin jalat hoidetaan noilla Finntackin kylmäsuojilla + bot -suojilla, ovat kyllä molemmat tosi hyvät ja kätsyt!
VastaaPoistakiitti, jep tää on ainaki meiän poneilla hyvä tyyli:)
Poistahyvä postaus! :)
VastaaPoistakiitti:)!!!
PoistaKyllä me aikuisetkin välillä siivotaan, tarhataan ja ruokitaan :)
VastaaPoista-se kiroileva äiti-
hah niimpä teette:D
PoistaTosi hyvä postaus, tämän tyylisiä postauksia lisää kiitos! :)
VastaaPoistakiitos!:)
Poistaonko ponille/hevoselle pakko antaa jotain vitamiineja ja tälläsii lisä juttuja vai pärjäääks ne ihan kauralla ja heinällä? muuten miten melassia tehään?
VastaaPoistaeei oo pakko tietenkää, kyllä pärjää ihan ilmankin:) ruokinta on aika hevoskohtaista, ja tietysti jokaisella ihmisellä on oma tapansa ruokkia. meiän ponit ei syö melassia nii en ol ihan varma, mutta kai niin että sitä melassi laitetaan vähän ämpäriin ja sitten vettä siihen:)
PoistaTää li tosi hyvä ja varmasti ne jotka ei vielä tollai tienny hevisen houdosta nii tästä sai ainaki selkeen käsityksen siitä että miten se hoidetaan ;) ja muute sun blogi on tosi hyvä! (:
VastaaPoista